پیچ و خم های طلاق با اصلاح قانون روش اجرای محكومیت های مالی و مهریه
اگر از درصد اندک خانمهایی که با هدف کاسبی کردن ازدواج می کنند و سپس با طلب مهریه سنگین خود، طلاق می گیرند چشم پوشی نماییم، می توان گفت مهریه تنها دست آویز زنان بی پشتوانه ای است که از قوانین نابرابر زندگی مشترک و زندگی اجتماعی رنج برده اند؛ دغدغه دیرینه ای که حتی در طرح اخیر مجلس در خصوص اصلاح قانون روش اجرای محکومیت های مالی و مهریه دیده می شود و ازاین رو برای خیلی از زنان نگرانی مضاعفی بوجود آورده است.
به گزارش حقوق و قضا به نقل از ایسنا، نبود یا کمبود فرصت های شغلی برابر برای زنان و مردان، پایین بودن دستمزد و حقوق بانوان در مقایسه با مردان، باورهای غلط فرهنگی نظیر زن بعد از ازدواج نیازی به کار کردن ندارد و مخارجش بر عهده شوهرش است، امکان ازدواج موقت مرد بی توجه به احساسات زن و به صورت کلی عدم وجود قوانین برابر زنان و مردان در زندگی مشترک و فعالیت اجتماعی همچون عواملی است که مهریه را تبدیل به منجی زنان کرده است.
با وجود تمام علل یاد شده و ضرورت تغییر نگرش زنان نسب به ماهیت مهریه، در شرایط اقتصادی فعلی مهریه تنها پناه برخی زنان برای ادامه زندگی بعد از طلاق است. این در شرایطی است که موانع موجود، دریافت مهریه را در مواردی عملا نشدنی کرده است. موانعی که در صورت عدم توجه قانون گذار به آن و پرداختن یک طرفه به مشکلات مردان، می تواند صدمه های جبران ناپذیری را به زنان وارد کند.
اثبات ملائت شوهر عملا کاری نشدنی است
مینا جعفری فعال حقوق زنان، با اشاره به اینکه اثبات ملائت شوهر برای پرداخت مهریه عملا کار نشدنی است، به ایسنا اظهار داشت: چونکه درصد کمی از خانم ها با سوءاستفاده از قوانین و دریافت مهریه به شکلی به دنبال معامله گری هستند در حالیکه اغلب خانمهایی که درخواست مهریه می دهند یا شوهرشان آنها را رها کرده و یا نفقه ای به او پرداخت نمی کند و تنها راه ادامه زندگی برای آنها طلب مهریه است.
وی افزود: از طرفی غالبا زنان نیازمند دریافت مهریه، زنان کم سوادی هستند که کمتر به مسائل روز آشنایی دارند. برای مثال نمی دانند همسرشان دارای چند حساب بانکی و یا چه میزان اندوخته و پس انداز است، ازاین رو چگونه می تولنند ملائت شوهر را اثبات کنند.
چگونگی اثبات ملائت در زندگی که با عشق شروع شده، ممکن است؟
این وکیل دادگستری اضافه کرد: همینطور زنی که زندگی مشترک خویش را با امید و عشق و آرزو شروع کرده و در قید و بند میزان پس انداز و املاک و داشته های مالی همسر خود نبوده، حالا با بروز مشکل و طلب مهریه چگونه ملائت همسر را اثبات کند؟. اگر بگوییم زنان باید از همان ابتدای زندگی به فکر اموال و دارایی همسر خود باشند تا اگر روزی به مشکل برخوردند بتوانند ملائت شوهر را اثبات کنند، از طرفی به این قضیه بر می خوریم که زندگی که با حساب و کتاب مالی آغاز شود، زندگی مشترک نیست، جنگ مشترکی است که قداست خانواده را زیر سوال می برد.
صدور رای وحدت رویه و فرار از دین مردان
وی ضمن اشاره به اینکه حداقل امکانات برای شوهر بعنوان مستثنیات دین محسوب می شوند افزود: تا پیش از این بر مبنای قانون اجرای محکومیت های مالی، اگر فردی محکوم به پرداخت مالی می شد و انتقال اموال او تا مدت زمان یک سال قبل از تاریخ محکومیت، فرار از دین محسوب می شد اما با صدور یک رای وحدت رویه عملا دیگر این قانون اجرا نمی گردد و مردان می توانند تا زمان اجرای حکم تمامی اموال خویش را به نام فرد دیگری بزنند و از دسترس خارج کنند. ازاین رو خانم ها عملا به حقوق خود و مهریه نمی رسند چونکه ملائت شوهر اثبات نمی گردد.
عدم همکاری مردان برای حضور در جلسات مشاوره طلاق
سند رسمی حق طلاق عملا بدون حضور مردان در جلسات مشاوره کارایی ندارد
جعفری همینطور در بخش دیگر سخنان خود به اجبار زوجین برای حضور در جلسات مراکز مشاوره قبل از طلاق توافقی اشاره و تصریح کزد: از دیگر مشکلات خانمهایی که می خواهند به صورت توافقی طلاق بگیرند، عدم همکاری اغلب همسرانشان برای حضور در جلسات الزامی مشاوره قبل از طلاق است.
این وکیل دادگستری افزود: تصور کنید شرایطی را که زن، مهریه خویش را به مرد می بخشد و در قبال آن، حق طلاق دریافت می کند سپس برای گرفتن طلاق باید به صورت الزامی در خدمات مشاوره مراکز مشاوره قبل از طلاق شرکت کند، در صورتیکه شوهر همکاری نکند و بنا بر هر دلیلی در این مشاوره ها شرکت نکند طلاق صادر نمی گردد. در این شرایط تکلیف زن چیست؟ او هم مهریه خویش را بخشیده است و هم با وجود گرفتن حق طلاق نمی تواند طلاق بگیرد. در واقع سند رسمی حق طلاق عملا بدون شرکت مرد در خدمات مشاوره قبل از ازدواج کارایی ندارد.
جعفری در پایان تصریح کرد: در شرایط فعلی عملا زنان یا به مهریه نمی رسند یا با سختی زیاد به آن می رسند. به نظر می آید قانون گذاران اگر دغدغه کاهش مشکلات موجود را دارند باید نسبت به طلاق نگرفتن زنان هم تامل بیشتری کنند. به جای اینکه یک جانبه به مبحث نگاه کنند درباره مضررات طلاق نگرفتن زنان در زندگی مشترکی که به اتمام رسیده است هم توجه نمایند چونکه چنین شرایطی هم می تواند برای خانواده ها صدمه زا باشد.
منبع: حقوق و قضا
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب