حقوق و قضا

بیانیه ۴ گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر درباب اثر منفی تحریم ها بر تحقیقات علمی و دانشگاهی

بیانیه ۴ گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر درباب اثر منفی تحریم ها بر تحقیقات علمی و دانشگاهی

چهار گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی درباب اثر منفی تحریم های یکجانبه بر تحقیقات علمی و کارهای دانشگاهی، اطلاعیه ای صادر کردند.


به گزارش حقوق و قضا به نقل از مرکز پایش ستاد حقوق بشر، سایت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار اطلاعیه ای از نگرانی تعدادی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد درباب گسترش اعمال تحریم های یکجانبه در زمینه های پژوهشی و انتشاراتی علمی و دانشگاهی، بعد از دریافت گزارش هایی در خصوص رد صلاحیت تحقیقات دانشگاهی ارائه شده توسط نویسندگان کشورهای هدف تحریم، آگاهی داد.

در این بیانیه، کارشناسان با یادآوری اصل عدم تبعیض و اهتمام لازم در اصول راهنمای تجارت و حقوق بشر سازمان ملل متحد، از مؤسسات انتشاراتی و مسئولان و مدیران مجلات علمی خواستند که به سبب ترس بالقوه، از رعایت بیش از اندازه رژیم های تحریمی موجود، اجتناب کنند.

این مقامات ضمن تاکید بر تأثیر منفی رو به رشد رژیم های تحریمی موجود بر تحقیقات دانشگاهی و علمی، از کاهش فضای تعامل و همکاری بین المللی با مجلات علمی و انجمن های دانشگاهی در دسترس دانشمندان و دانشگاهیان کشورهای تحریم شده سخن گفتند و اظهار داشتند که این مساله با محدودیت های مالی و سایر محدودیت های موجود ناشی از تحریم ها برای همکاریهای علمی و دانشگاهی بین المللی ترکیب شده است.

کارشناسان سازمان ملل همین طور بیان داشتند که اطلاعاتی در ارتباط با موانع ناشی از تحریم برای آزادی تحصیلی و حق بهره مندی از پیشرفت علمی و کاربردهای آن دریافت کرده اند؛ این موانع شامل محدودیت های اعمال شده در روند بررسی و انتشار تحقیقات انجام شده و ارسال شده به مجلات بین المللی توسط نویسندگان و پژوهشگران کشورهای هدف تحریم است.

آنها افزوده اند که وجود بندهای در رابطه با تحریم را در سیاست ها و دستورالعمل های تعدادی از شرکت های انتشاراتی مشاهده می کنند و این بندها سردبیران مجلات علمی را تشویق می کند تا با ارسال های کشورهای تحریم شده با «احتیاط» برخورد کنند.

این در حالیست که این رویه، مشروعیت اقدامات قهرآمیز یکجانبه را فرض می کند که برعکس، با قطعنامه های مرتبط گوناگون شورای حقوق بشر مطابقت ندارد. چنین اقداماتی با هنجارها و استانداردهای بین المللی حقوق بشر، همچون اصل اساسی عدم تبعیض، حقوق آزادی اندیشه، آزادی بیان و همین طور حق آموزش و برخورداری از پیشرفت علمی، ناسازگار است.

در این بیانیه، گزارشگران اشاره خاصی به راهنمای صادر شده توسط دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری ایالات متحده (OFAC) و تفسیر مبهم و پیچیده معیارهای کارهای انتشاراتی «مجاز» دارند. این امر سبب شده است که تعدادی از مؤسسات انتشاراتی، ویراستاران و داوران به سبب ترس از عواقب همچون مسئولیت شخصی و حتی بدون بررسی اولیه، مقالات و پژوهش های ارسالی از طرف نویسندگان کشورهای تحریم شده را رد کنند.

این مقامات تصریح کردند که تحقیقات علمی و آکادمیک و منتشر شده های آن نباید مشروط به تصمیماتی جز تصمیماتی باشد که کاملاً مبتنی بر ملاحظات علمی و دانشگاهی است. آنان از انجمن های دانشگاهی، شرکت های انتشاراتی و هیات های تحریریه خواسته اند تا تمام اقدامات لازم را برای حذف این مساله انجام دهند.

گفتنی ست این بیانیه توسط چهار گزارشگر منع تحریم، حق توسعه، حقوق فرهنگی و همبستگی بین المللی صادر گردیده است.



1401/04/19
14:53:31
5.0 / ۵
594
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
judcms.ir - مالکیت معنوی سایت حقوق و قضا متعلق به مالکین آن می باشد