حقوق و قضا
زنگ خطر سالخوردگی جمعیت

افزایش رهاشدگی سالمندان

افزایش رهاشدگی سالمندان

به گزارش حقوق و قضا، رییس انجمن سالمندان ایران ضمن هشدار نسبت به سرعت رشد سالمندی در ایران،  بیشترین علت نارضایتی سالمندان را مربوط به وضعیت معیشتی و مالی آنها اعلام نمود و اظهار داشت: با وجود این که میانگین تعداد فرزندان سالمندان فعلی کشور «5 فرزند» است اما شاهد افزایش رهاشدگی سالمندان بدلیل اشتغال فرزندان دختر و پسر هستیم این در حالیست که میزان «افسردگی» در «خانه های سالمندان»  بالاتر از 70 درصد است.


احمد دلبری در گفت و گو با ایسنا، به مناسبت روز جهانی سالمندان، با اشاره به سرعت رشد سالمندی در ایران، اظهار داشت: جمعیت کشورهای توسعه یافته طی بالاتر از ۱۰۰ سال به دو برابر رسیده، به طوریکه جمعیت فرانسه بعد از ۱۲۰ سال از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد رسیده و این درحالیست که اینگونه کشورها بر طبق وضعیت و آمادگی که از گذشته تا حالا داشته اند، نسبت به سالخوردگی جمعیت شان چندان نگرانی ندارند، اما ایران با بیشترین سرعت رشد سالمندی نسبت به دنیا و خصوصاً کشورهای آسیا روبروست.


۲۰ درصد جمعیت کشور را تا سال ۱۴۲۰ «سالمندان» تشکیل می دهند

ایران آمادگی ورود به سالخوردگی جمعیت را ندارد

وی افزود: طی ۴۵ سال قبل جمعیت سالمندی از ۵.۳ درصد به ۱۰.۳ درصد رسیده که زمان دو برابر شدن جمعیت سالمندی در مرحله بعدی کمتر از این رقم بوده و در ۲۰ سال آینده اتفاق می افتد، به طوریکه در سال ۱۴۲۰، ۲۰ درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند؛ این درحالیست که ایران آمادگی ورود به سالخوردگی جمعیت را ندارد.





«زنان» سالمندان لطمه پذیر

رییس انجمن علمی سالمندان ایران در پاسخ سوالی درباب برخی اظهارات بر اساس زنانه شدن جمعیت سالمندی در کشور، توضیح داد: درصد جمعیت سالمندان زن با سالمندان مرد در کشور چندان با یکدیگر متفاوت نیست، اما زنان سالمند بطور معمول تنهاتر، فقیرتر و بیکارترند و از همین رو، زنان سالمند را جزو سالمندان لطمه پذیر تلقی می نماییم، چونکه بر طبق آمارها یک سوم سالمندان، همسرشان فوت شده که بخش اعظمی از این جمعیت را زنان می سازند، به این علت زنانه شدن سالمندی می تواند با مخاطرات زیادی همراه باشد.

میانگین تعداد فرزندان سالمندان فعلی «۵ فرزند»

«رها شدگی سالمندان» بدنبال عدم پوشش کامل بیمه ای و افزایش هزینه ها

دلبری در همین رابطه به رهاشدگی سالمندان پرداخت و اضافه کرد: رهاشدگی سالمندان از مصادیق بارز سالمندآزاری تلقی می شود که بررسی آن در کشور نشان از افزایش این مساله می دهد. در روزگاری که میانگین تعداد فرزندان سالمندان فعلی کشور، ۵ فرزند است، این تعداد از رهاشدگی سالمندان یا سالمندان مجهول الهویه را در سراهای سالمندی مشاهده می نماییم. آن چه نگران کننده است، بحث تامین منابع مالی، بیمه ای و حمایتی برای سالمندان بوده، چونکه متاسفانه بیمه ها پوشش کافی و لازم برای خدمات مراقبت در منزلِ سالمندان را ندارند و زمانی هم که هزینه ها افزایش یابد خانواده ها مجبور به رها کردن سالمندان شان که در کشور فرآیندی روبه افزایش است، می شوند.


اشتغال فرزندان، از دلیلهای گسترش رهاشدگی سالمندان

رییس انجمن علمی سالمندان ایران با تأکید بر این که سالمندآزاری با معیشت خانواده ارتباط مستقیم دارد، افزود: نکته دیگری که بر رهاشدگی سالمندان دامن می زند، اشتغال زن و شوهر و فرزندان پسر و دخترِ سالمند است. همین مساله سبب می شود آنها نتوانند از سالمندشان مراقبت کنند، خصوصاً این که خیلی از آنها امکان زندگی به تنهایی برایشان ممکن نیست و به این علت خیلی از آنها مجبورند به منزل فرزندان شان بروند، از آنجا که ممکنست این فرزندان هم توان نگهداری والدین شان را نداشته باشند، آنها را رها می کنند.




میزان «افسردگی» در «خانه های سالمندان» بالاتر از ۷۰ درصد

توصیه برای نگهداری سالمندان در منزل

وی در پاسخ به سوالی درباب نگهداری سالمندان در آسایشگاه و منزل، اشاره کرد: از نظر مطالعات بین المللی، بهترین سرویس برای مراقبت از سالمندان، در خانواده است، چونکه میزان افسردگی، که در جامعه ۱۵ تا ۲۰ درصد گزارش می شود در خانه سالمندان بالاتر از ۷۰ درصد گزارش شده است؛ از آنجا که نمی توان یک نسخه واحد برای همه داشت و درصدی از جامعه سالمندی کشور که فرزند یا خانواده ای ندارند مجبور به پذیرش در این منازل هستند، در ابتدا سفارش به نگهداری آنها در خانه و در مرحله بعد نگهداری در آسایشگاه است.

وضعیت معیشتی و مالی، بیشترین علت نارضایتی سالمندان

«فقر» در دوره سالمندی دو برابر سایر دوره های عمر

دلبری با اشاره به وضعیت معیشتی و مستمری بازنشستگان بیان کرد: مطالعه ای انجام شد و نشان داد که بیشترین نارضایتی سالمندان از وضعیت معیشتی و مالی شان است. از طرف دیگر بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ سازمان آمار، میزان فقر در دوره سالمندی دو برابر سایر دوره های عمر است. مشخصا میزان پرداختی به سالمندان نسبت به دوره کارمندی او کمتر است و از طرف دیگر هزینه های بهداشتی، درمانی و شخصی او افزوده می شود و از همین رو میزان فقر در دوره سالمندی بیشتر می شود.


۵۴ درصد سالمندان مستمری ماهیانه دریافت نمی کنند

بنابر اظهارات وی، بر طبق مطالعات انجام شده حدود ۵۴ درصد سالمندان مستمری ماهیانه دریافت نمی کنند؛ طبق داده های طرح شهید رجایی نیز بالاتر از ۲ میلیون سالمند تحت پوشش کمیته امداد یا سازمان بهزیستی هستند که میزان مستمری دریافتی آنها از طرف دستگاه های حمایتی جوابگوی نیازهای آنها نیست و مطمئنا همه این موارد از مصادیق سالمندآزاری است که از طرف خانواده، جامعه و یا سازمانی رخ دهد.


هیچ خبری از لایحه پشتیبانی از حقوق سالمندان نیست

زنگ خطر سالخوردگی جمعیت بالاتر از ۲ سال است به صدا درآمده اما کو گوش شنوا؟


رییس انجمن علمی سالمندان ایران در همین جهت گریزی به آخرین وضعیت اجرای سند ملی سالمندی و پیش نویس لایحه پشتیبانی از حقوق سالمندان زد و افزود: متاسفانه در حوزه، گرفتار عقب ماندگی دانسته و ندانسته هستیم، چونکه از یک سو هنوز هیچ خبری از لایحه پشتیبانی از حقوق سالمندان نیست و از طرف دیگر نیز با وجود وجود سند ملی سالمندی که جز یکی از با اهمیت ترین مسائل برنامه سوم توسعه دولت بوده، هنوز پس از گذشت ۲۰ سال از تصویب آن، برنامه ریزی و تقسیم کار ملی میان نهادها و سازمانها صورت نگرفته است.




وی ادامه داد: شورای ملی سالمندی که پس از ۲۰ سال قانون برنامه و بودجه تکلیف کرده بود که هر ۶ ماه به ریاست رییس جمهور یا معاون اول رییس جمهور یک جلسه برگزار شود، هنوز برگزار نشده است. بالاتر از ۲ سال است که زنگ خطر سالخوردگی جمعیت را به صدا درآورده ام اما کو گوش شنوا؟.



منبع:

1403/07/10
13:54:13
5.0 / ۵
131
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
judcms.ir - مالکیت معنوی سایت حقوق و قضا متعلق به مالکین آن می باشد